Page 148 - Matematik Çalışma Yaprakları - Giriş Yayınları
P. 148

TYT MATEMATİK                                                  15. BÖLÜM: FONKSİYONLARDA DÖRT İŞLEM

                    FONKSİYONLARDA DÖRT İŞLEM                    Çözüm:

            f: A → R ve g: B → R verilsin.                       A ∩ B = {-1, -3}
                                                                  .
            A ∩ B ≠ ∅ olmak üzere fonksiyonlardaki işlemler aşağı-  f  g fonksiyonunun görüntü kümesini bulmamız için
                                                                  .
                                                                           .
            daki gibidir.                                        f  g(-1) ve f  g(-3) değerlerini bulmamız gerekir.
                                                                             .
                                                                  .
            1) TOPLAM FONKSİYONU                                 f  g(-1)  = f(-1)  g(-1)
                                                                             2
                                                                                  .
            (f + g): (A ∪ B) → R                                        = [(-1)  + 1]  [2(-1) + 3]
                                                                               .
                                                                                          .
                                                                        = [1 + 1]  [-2 + 3] = 2  1 = 2
            (f + g)(x): f(x) + g(x)
                                                                  .
                                                                              .
                                                                 f  g(-3)  = f(-3)  g(-3)
                                                                              2
                                                                                     .
                                                                                  .
            2) FARK FONKSİYONU                                          = [(-3)  + 1]  [2  (-3) + 3]
                                                                               .
                                                                                           .
            (f - g): (A ∩ B) → R                                        = [9 + 1]  [-6 + 3] = 10  (-3) = -30
            (f - g)(x): f(x) - g(x)                              Görüntü Kümesi = {2, -30} olur.
            Örnek:                                                    f                f     f(x)
                                             3
                              2
            f, g: R → R, f(x) = 2x  + 2 ve g(x) = 2x  - 1         Ÿ    g : A ∩ B → R     g (x) =  g(x)  olduğunu söyle-
                                                                                f
            fonksiyonları veriliyor.                              miştir. Burada  (x) fonksiyonunu tanımsız yapan
                                                                               g
            Buna göre f(3) + g(3) değeri aşağıdakilerden hangisidir?  değere yani g(x) = 0 olan x değerine dikkat etmeliyiz:
            A) 70       B) 73      C) 85      D) 88      E) 93     f             f(x)
            Çözüm:                                                g (x) fonksiyonu  g(x)  şeklinde yazılabilmesi için g(x) ≠ 0
                   2
                                  3
            f(x) = 2x  + 2 ve g(x) = 2x  - 1 fonksiyonları        olmalıdır.
                     2
                   .
            f(3) = 2  3  + 2 = 20                                Örnek:
                     3
                   .
            g(3) = 2  3  - 1 = 53                                f: R → R        f(x) = 2x + 1'dir.
            f(3) + g(3): 20 + 53 = 73                            Buna göre f(x+3) aşağıdakilerden hangisidir?
            3) ÇARPIM FONKSİYONU                                 A) 2x+3               B) 2x+6              C) 2x+7
              .
            (f  g)(x): (A ∩ B) → R                                           D) 2x-1            E) 2x-7
                        .
              .
            (f  g)(x) = f(x)  g(x)                               Çözüm:
                                                                 f(x) = 2x + 1
            4) BÖLÜM FONKSİYONU
             f   : A ∩ B → R                                     f(x+3)'ü bulmak için f(x)'de x yerine x + 3 yazmalıyız.
                                                                        .
             g                                                   f(x + 3)  2(x+3) + 1
             f  (x):   f(x)                                      f(x + 3) = 2x + 6 + 1
             g    g(x)                                           f(x + 3) = 2x + 7

            5) FONKSİYONUN BİR SKALER İLE ÇARPIMI                Örnek:
              .
            c  f: A → R ve c ∈ R                                 f: R → R bir fonksiyon, f(x) - x = f(x+1) ve f(3) = 5
              .
                      .
            (c  f)(x) = c  f(x)                                  Buna göre f(8) kaçtır?
             {   İki fonksiyonun toplam, fark, çarpım ve bölümleri-  A) -10  B) -15    C) -20     D) -25     E) -30
             nin tanım kümesi, bu iki fonksiyonun tanım kümeleri-  Çözüm:
             nin kesişimidir.                                      x = 3 için   f(3) - 3 = f(4)

            Örnek:                                                 x = 4 için   f(4) - 4 = f(5)
                                        2
            f: A = {-1, 2, 3} → R    f(x) = x  + 1                 x = 5 için   f(5) - 5 = f(6)
            g: B = {-3, -1, 3} → R   g(x) = 2x + 3                 x = 6 için   f(6) - 6 = f(7)
                       .
            Buna göre f  g fonksiyonunun görüntü kümesi hangisidir?    x = 7 için   f(7) - 7 = f(8)
                                                                                               Taraf tarafa topla
            A) {-1, -3}          B) {2, 30}         C) {2, -30}  f(3) - 25 = f(8)
                       D) {1, 3}          E) {-2, 30}            5 - 25 = f(8) → f(8) = -20

                                                                                                              147
   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153