Page 144 - Matematik Çalışma Yaprakları - Giriş Yayınları
P. 144

TYT MATEMATİK                                                          15. BÖLÜM: TEK-ÇİFT FONKSİYON

                         TEK - ÇİFT FONKSİYON                    Örnek:

            f: [-a, a] → R olmak üzere                           Gerçek sayılar kümesinde tanımlı aşağıdaki fonksiyon-

            •   ∀ x ∈  [-a, a] için f(-x) = f(x) ise,            lardan hangisi tek fonksiyondur?
               f(x) çift fonksiyondur denir.
                                                                          4
                                                                                               2
                                                                 A) f(x) = x         B) g(x) = -x         C) h(x) - x
            •  ∀ x t  [-a, a] için f(-x) = -f(x) ise, f(x) tek fonksiyon-
                                                                                                          3
                                                                                                      5
               dur denir.                                                 D) k(x) = 5       E) m(x) = x  + x
            Örneğin;  f çift fonksiyon ise f(-2) = f(2)          Çözüm:
                     g tek fonksiyon ise g(-6) = -g(6)'dır.
                                                                                     4
                                                                          4
                                                                                         4
                                                                 A) f(x) = x , f(-x) = (-x)  = x  olduğundan çift fonksiyon
                                                                                            2
                                                                                       2
                                                                           2
                                                                 B) g(x) = -x , g(-x) = -(-x)  = -x  olduğundan çift fonksiyon
            Örnek:                                               C) h(x) = |x|, h(-x) = |-x| = |x| olduğundan çift fonksiyon
            Aşağıda gerçek sayılarda tanımlı fonksiyonlar verilmiştir;  D) k(x) = 5, k(-x) = 5 olduğundan çift fonksiyon

                    2
                                                                                           5
                                                                                                       5
                                                                           5
                                                                               3
            I. f(x) = x  + 7                                     E)  m(x) = x  + x , m(-x) = (-x)  + (-x)  = -x  - x 3
                                                                                                  3
                     3
            II. g(x) = x  + 4x                                      m(-x) = -m(x) olduğundan tek fonksiyon.
                      2
            III. h(x) = x  + x
            Buna göre hangileri çift fonksiyondur?                {   Bir fonksiyon çift fonksiyon ise tek dereceli terimle-
            A) Yalnız I          B) Yalnız II         C) I ve II  rin katsayısı sıfırdır. Bir fonksiyon tek fonksiyon ise çift
                        D) I ve III        E) II ve III           dereceli terimlerin katsayısı sıfırdır.

                                                                 Örnek:
            Çözüm:
                                                                 f(x) çift, g(x) tek bir fonksiyon ve
                                          2
                    2
                                  2
            I.  f(x) = x  + 7, f(-x) = (-x)  + 7 = x  + 7                   3    2
              f(x) = f(-x) olduğundan çift fonksiyondur.         f(x) = (n+3)x  + 5x  + 3
                                                                                  2
                                                                         3
                                                  3
                                     3
                     3
                                          .
            II.  g(x) = x  + 4x, g(-x) = (-x)  + 4  (-x) = -x  - 4x   g(x) = 5x  + (m-2)x  + 3x
               g(-x) = -g(x) olduğundan tek fonksiyondur.        olduğuna göre n  sayısı kaçtır?
                                                                                m
                                              2
                                     2
                      2
            III.  h(x) = x  + x, h(-x) = (-x)  + (-x) = x  - x
                                                                 A) 9       B) 3       C) 0       D) -3       E) -9
               h(x) ≠ h(-x) olduğundan çift fonksiyon değildir.
               h(-x) ≠ -h(x) olduğundan tek fonksiyon değildir.  Çözüm:
            h(x) fonksiyonu ne tek, ne de çift fonksiyondur.     f(x) çift fonksiyon ise tek dereceli terimlerin katsayıları
                                                                 sıfır olmalı:
                                                                                 2
                                                                            3
                                                                 f(x) = (n+3)x  + 5x  + 3
             Ÿ   Bir fonksiyon tek değilse çifttir diyemeyiz. Bir
                                                                 n + 3 = 0 → n = -3
             fonksiyon tek ya da çift olmayabilir.
                           2
             Örneğin; t(x) = x  + 2x                             g(x) tek bir fonksiyon ise çift dereceli terimlerin katsayısı
                                  2
                       2
                           .
             t(-x) = (-x)  + 2  (-x) = x  - 2x                   sıfır olmalı:
             t(-x) ≠ t(x) ve t(-x) ≠ t(x)                        g(x) = 5x  + (m-2)x  + 3x
                                                                                  2
                                                                         3
             O hâlde ne tek ne de çift.                                                 m      2
                                                                 m - 2 = 0 → m = 2     n  = (-3)  = 9
                                                                                                              143
   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149